Národní park Hortobágy 6.5.-8.5.2009

09.05.2009 16:52

Cílem mé květnové cesty byl NP Hortobágy. Jde o nejstarší (založen 1973) a největší (52 000 ha) NP v Maďarsku. V roce 1999 byl park zařazen do UNESCA jako biosfériská rezervace. Kromě významné ptačí lokality nabízí NP Hortobágy i bohaté kulturní dědictví v podobě místních tradic. 

Po příjezdu o obce Hortobágy, jsem vyhledala informační centrum. "Íčko" je úplně nové, plné užitečných informací a ochotného personálu. Kromě toho, že zde zakoupíte vstupní lístek do parku ( musíte se s ním prokázat v případě, že narazíte na rangera), odbržíte podrobný plánek parku a seznam možností ubytování v obci. Lístek do parku stojí 180 Kč na týden. Pokrývá ale pouhý vstup. V případě, že budete chtít využít vláček nebo obsolvovat Pusta program, si budete muset připlatit. Za vláček dáte 600 Ft (60 Kč) a za Pusta program 2000 Ft (200 Kč).

Národní park je pro návštěvníky rozdělen do tří tras, které se nacházejí v blízkosti obce Hortobágy (obec leží v srdci parku a je výborným počátečním bodem ať chcete kamkoli). První prohlídková část je jezero Tisa a jeho okolí vzdálené asi 35 Km od Hortobágy. Druhý okruh tvoří vodní plochy s názvem Hortobágy - halastó asi 8 km od obce. Zde je možné se pohybovat pěšky, na kole nebo již zmiňovaným vláčkem. Upozorňuji, že okruh je dlouhý cca 8 km a na toalety či dokonce občersvení zde nenarazíte. Zato o bílé volavky tu doslova zakopáváte :-). Třetí okruh obklopuje obec Hortobágy a pokud absolvujete Pusta program, což doporučuji, uvidíte vlastně vše co k NP Hortobágy patří.

 

Park a místní tradice mají úžasnou atnosféru...

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode